duminică, 27 februarie 2011

Tort de mere cu portocale

E duminica, zi de relaxare si de poftit la ceva dulce. Desi e sfarsitul iernii calendaristic nu putem sarbatori inca venirea primaverii cu un tort dar putem gasi mereu altceva de sarbatorit in ideea de a face ceva dulce. Si iata ca putem sarbatori o dulceata de fetita care a facut 10 luni si care a luat'o singura la pas. In cinstea Maiutei, va invitam pe toti la o felie de tort dulce si racoritor cu frisca multa.


Initial mi'am propus sa fac un tort de mere cu blat de crema de zahar ars dar pe parcurs am mai schimbat reteta si iata ce a iesit.

Ingrediente:
mere cat sa incapa in vas
400 g zahar
felii de portocale 
coaja de la o jumatate de portocala
100 g unt
4 oua
4 linguri faina pline varf
250 ml lapte
jumatate de pachet praf de copt Dr Oetker
300 g frisca pentru ornat

Intr'un vas punem 200 g de zahar la caramelizat. Intindem zaharul topit pe peretii vasului pana sus iar dupa ce s'a topit adaugam 100 g unt. Dupa ce untul e topit aranjam merele curatate, scobite si umplute cu cate o felie de portocala curatata de pielita alba si dam la cuptor pana merele se inmoaie.
Intre timp pregatim blatul. Mixam 200 g zahar cu cele 4 oua pana zaharul se topeste. Punem apoi coaja de portocala.
Cele 4 linguri de faina pline cu varf le presuram treptat, continuand sa mixam. Adaugam si praful de copt iar la sfarsit turnam usor laptele caldut si mixam bine.
Compozitia rezultata o turnam peste merele inmuiate si bagam inapoi la cuptor la foc mic timp de 40 de minute fara a deschide usa cuptorului in prima jumatate de ora. 
Facem si testul cu scobitoarea, stingem focul si lasam tortul la racit in cuptor cu usa deschisa.

Cand tortul este rece, il rasturnam pe un platou si'l punem la frigider pentru cateva ore.

Intre timp batem smantana cu zaharul pentru a prepara frisca si adaugam 1 pliculet de intaritor pentru frisca de care eu mereu uit. O punem la rece iar cand tortul este rece bine il ornam cu frisca in functie de preferinte.

Si iat'o si pe micuta de 10 luni!


Sa aveti pofta!

3 comentarii: